' HAVU – mikä ihana syy käyttää huulipunaa – Kauneuskeskus Pinjami

HAVU – mikä ihana syy käyttää huulipunaa

HAVU syntyi ideasta luoda puhdasta kosmetiikkaa, yksinkertaisen kauniita ja esteettisiä tuotteita, joiden innoittamana ovat Suomen viileät vedet, hiljainen metsä, koskemattomat lumipeitteet ja kirkas aamutaivas. Tässä blogissa haluamme esitellä teille yhteistyökumppanimme, jonka herkullisen ylellisiä tuotteita emme voi vastustaa ja jonka arvomaailma kohtaa omamme.

Kaiken takana on Lumi Maunuvaara, joka opiskellessaan kemian tekniikkaa sai idean yhdistää omat kiinnostuksen kohteensa brändiksi; kemian, kosmetiikan ja muotoilun. Siitä syntyi HAVU, luonnon huulipuna silmiähivelevän kauniissa puukuoressa.

Kipinä omasta tuotteesta lähti liikkeelle, koska Lumi oli tyytymätön kosmetiikkateollisuuden pinnallisuuteen. Hän halusi luoda jotakin ylellistä, mutta samalla kestävää. Kosmetiikka-alalla on kuitenkin valtava kilpailu, Lumi, mistä ammensit rohkeutta lähteä alalle?

- En varmaan alun perin edes tajunnut kuinka kilpailtu ala on! Etsin pitkään laadukasta luonnonkosmetiikkaa jännittävällä ja ympäristöystävällisellä pakkauksella mutta kun en sellaista löytänyt sain idean HAVUsta, Lumi kertoo.

Lumi valmisti HAVUn tuoteprototyypit Aalto-yliopiston kesäkurssilla.

- Alun perin tein tuotteen oikeastaan siis itselleni, mutta sitten HAVUn toinen perustaja Tatu Fontell huikkasi minulle tuoteprototyypit nähdessään, että vaikuttaa aika hyvältä idealta, pitäisikö laittaa yritys pystyyn?

Tatu ja Lumi ovat tunteneet toisensa jo lukiosta asti ja Tatun perheessä oli paljon yrittäjiä. Lumi oli vielä 19-vuotias perustaessaan yritystä ja omien sanojensa mukaan hänen päätään ei siinä vaiheessa paljoa huimannut, kun Tatu ehdotti yritystoimintaa. Hän ajatteli vain ”ettei tämä voi kovin metsään mennä”.

- Yhdessä Tatun kanssa perustelimme myös, että jos yritystä ei nyt heti perusta niin se jää ja muut hommat ajavat idean ohi, Lumi toteaa.

Huulipuna Habitare-sisustusmessuilla – mitä ihmettä?

Aalto-yliopiston kesäkurssin lopputyöt olivat esillä Habitare-messuilla vuonna 2017 ja HAVU sai välittömästi valtavan huomion – eikä mikään ihme. Huulipunan puinen säiliö on tehty lepästä ja haavasta. Kun tähän yhdistetään ajaton ja tyylikkään yksinkertainen muotoilu, huulipunasta tuleekin yksilöllinen design-esine.

Erityisen kokonaisvaltaisen tuotteesta tekee se, että se on kauttaaltaan ekologinen. Huulipunamekanismi ja huultenhoitosetin purkit on valmistettu biohajoavasta PLA:sta eli polylaktidista. Näin ollen koko pakkaus voidaan käytön jälkeen hävittää biojätteenä. Toisaalta, kauniin puukuoren voi käytön jälkeen hyödyntää sisustuksessa. Ja kun hankkii koko sarjan punia – mitä kaikkea sisustusideoita niistä keksiikään?

HAVUn markkinoille tulo tapahtui kuitenkin vasta vähän myöhemmin. Pieni pilottierä tuli myyntiin messujen jälkeen kesällä 2018 ja se myytiin loppuun päivässä. Erällä oli tarkoitus kuulostella kysyntää ja kerätä palautetta. Virallinen launch tapahtui vasta elokuussa 2019.

Lumi, mitä se kertoo, että HAVUn pilottierä myytiin vuorokaudessa loppuun?

- Näen, että muilla on juuri se sama tarve kuin itselläni oli kesällä 2017. Löytää brändi, joka tukee omiaarvoja ja käyttää sellaisia tuotteita, jotka tuovat iloa ja kauneutta. Toki tuote on myös jännittävä, uudenlainen ja kotimainen. Myös moni tämän päivän megatrendi kuten kiertotalous, minimalistinen design ja indie-beauty brändien aalto yhdistyvät tuotteissamme, Lumi sanoo.

- Ja loppujen lopuksi meitä kaikkia alkaa jo harmittaa muovisten kosmetiikkapakkausten loputon virta, Lumi toteaa.

Vastuullista kosmetiikkaa, jotta tiedät millä huuliasi ja ihoasi kaunistat

HAVU tähtää laadukkaissa tuotteissaan puhtaisiin ja yksinkertaisiin ainesosiin. Tuotteet valmistetaan täysin luontoa vahingoittamatta. Ne ovat biopohjaisia ja sisältävät ainoastaan luonnollisia vahoja, kuten mehiläisvahaa, ja luonnon omia öljyjä. Huulipuniin eikä voiteisiin ole käytetty mitään lisäaineita tai hajusteita.

HAVU käyttää pääainesosinaan ainoastaan kansainvälisesti hyväksyttyjä luonnonöljyjä ja sheavoita. Lumi kollegoineen uskoo tuotantoprosessin läpinäkyvyyteen – he haluavat, että juuri sinä tiedät mitä laitat huulillesi ja ihollesi.

Lumi, kerro vielä huulipunien väreistä. Mitä niihin on käytetty?

- Huulipunissamme käytetään epäorgaanisia väriaineita kuten rautaoksideja ja ultramariineja. Olemme päätyneet näihin koska niiden vaihtoehto olisi orgaaniset pigmentit, eli synteettisesti valmistetut väriaineet, jotka ovat vähemmän suosittuja ja suositeltuja luonnonkosmetiikassa, Lumi kertoo.

Yksinkertaisen kauniin ja minimalistisen tyylikkyyden sekä ympäristöä ja luontoa kunnioittavien arvojen lisäksi HAVU on utelias. Työskentelyperiaatteena on avoin mieli, jonka avulla luodaan innovatiivisia tuotteita ja keskitytään muotoiluun ja laatuun. HAVU haluaa jatkuvasti inspiroitua – ja inspiroida myös sinua.

Anna Suomen puhtaan luonnon helliä ja kaunistaa huuliasi.