' Esteettisestä kirurgiasta apua kehon ongelmakohtiin – Kauneuskeskus Pinjami

Esteettisestä kirurgiasta apua kehon ongelmakohtiin

Useat meistä huomaavat peiliin katsoessaan kasvoissaan ja kehossaan jotakin, minkä haluaisivat muuttaa tai parannella. Se voi olla ryppy kasvoilla, kaksoisleuka, kainaloiden liikahikoilu tai ylimääräistä rasvaa vatsan seudulla, josta on vaikea päästä eroon. Jos tunnet, että jokin kehosi kohta vaikeuttaa haitaksi asti fyysistä, henkistä ja sosiaalista hyvinvointiasi, juttele asiasta asiantuntevan lääkärin kanssa. Keinona voi olla esimerkiksi esteettinen kirurginen toimenpide tai pistoshoito.

Esteettinen kirurgia on plastiikkakirurgian osa-alue. Plastiikkakirurgiaan kuuluu myös korjaava plastiikkakirurgia, jossa hoidetaan paljon erilaisia sairauksia kuten rinta- ja ihosyöpää, synnynnäisiä kehityshäiriöitä, vaikeita haavaongelmia ja palo- ja pehmytkudosvammoja. Esteettiseen kirurgiaan ryhtyminen ei yleensä ole yhteydessä terveydellisiin syihin.

- Hyvin yleisiä syitä hoitoon hakeutumiseen ovat silmäluomiongelmat, kuten roikkuvat silmäluomet, kasvojen ikääntymisen aiheuttamat muutokset tai esimerkiksi rintojen ja vatsanpeitteen muotoiluun liittyvät asiat, kertoo plastiikkakirurgi Terhi Järvinen Mehiläisestä.

Kuvassa 1 päivä yläluomileikkauksesta:

Kuvassa 1 viikko yläluomileikkauksesta:

Asenteet kauneusleikkauksia kohtaan ovat muuttumassa, mutta ennakkoluuloja saattaa olla. Tämä johtuu usein ulkomaisista ohjelmista ja kuvista, joissa näemme pieleen menneitä leikkausoperaatioita ja äärimmilleen toteutettuja kehonmuokkauksia. Näitä katsoessa tulee kuitenkin muistaa, että ne eivät aina ole ammattilaisen plastiikkakirurgin tekemiä.

Esteettistä toimenpidettä harkitessa onkin ensisijaisen tärkeää ensin konsultoida omaa lääkäriä. Mutta mistä tietää, että plastiikkakirurgi on luotettava? Pääsääntöisesti ainakin Suomessa koulutetut kirurgit omaavat hyvät taidot ja tietävät oman osaamisensa, ja ohjaavat tarvittaessa toiselle kollegalle. Jos haluat varmistaa suomalaisen lääkärin koulutustaustan, voi sen tarkistaa julkiTerhikistä, jota Valvira ylläpitää. Taustaa on sen sijaan vaikeampaa selvittää, jos hakeutuu ulkomaille hoitoon.

Mitä eroa on leikkauksella ja pistoshoidolla?

Esteettinen kirurgia on leikkaushoitoa, mikä on aina isompi asia kuin polikliinisesti tehtävä täyteainehoito. Jos haluaa merkittävän muutoksen ulkonäköön, yleensä sitä ei ole pistoshoidoin saavutettavissa vaan tarvitaan leikkausta.

- Jos kuitenkin kaihtaa leikkausta, voi pientä mukavaa piristystä saada ulkonäköön jo pelkällä pistoshoidollakin. Toki on asioita joita voi hoitaa pelkästään leikkaamalla, Terhi Järvinen sanoo.

- Toisaalta, on myös asioita joita on järkevää hoitaa pelkästään pistoshoidolla. Nämä asiat on neuvoteltava vastaanotolla, Terhi Järvinen jatkaa.

Esimerkiksi Botox-hoidosta on pääsääntöisesti erittäin hyvä apu kainaloiden liikahikoiluun.

Kaikkiin toimenpiteisiin, myös pistoshoitoihin, liittyy aina mahdollisuus komplikaatioista. On myös potilaita, joille ei muiden sairauksien vuoksi ole suositeltavaa laittaa esim. Botoxia. Tästä syystä aina ennen ensimmäistä hoitokertaa tulee hoito suunnitella plastiikkakirurgin vastaanotolla.

Mitä ennen ja jälkeen leikkauksen on hyvä tehdä?

Toimenpiteeseen on hyvä valmistautua ennakkoon. Leikkausoperaatio aiheuttaa aina turvotusta ja tätä voidaan ennaltaehkäistä sekä vähentää jälkikäteen lymfahieronnalla.

Imuneste- eli lymfajärjestelmä liikuttaa kehossamme olevia nesteitä ja kuona-aineita sekä puolustaa sitä bakteereilta, viruksilta ja muilta elimistöön kuulumattomilta aineilta. Imunestekiertoa voidaan vilkastuttaa liikunnalla ja lymfahieronnalla. Hieronta on kevyttä, koska liian kova paino saa aikaan imusuonten painumisen kasaan eikä toivottua virtausta synny.

- Turvotusta voidaan ehkäistä ennakoivasti ennen leikkausta. Esimerkiksi ennen yläluomileikkausta kannattaa tulla lymfahierontaan kosmetologille, sanoo erikoiskosmetologi Susa Heimsch Kauneuskeskus Pinjamista.

Myös plastiikkakirurgi Terhi Järvinen suosittelee lymfaan hakeutumista ennen leikkausta.

- Lymfahoito tukee erittäin hyvin toipumista muun muassa silmäluomileikkauksesta. Hoidossa kannattaa käydä viikon sisään ennen leikkausta ja joitakin kertoja leikkauksen jälkeen.

Muistilista ennen kasvoihin kohdistuvaa toimenpidettä:

  • Ota kasvohoito 2 viikkoa ennen leikkausta.
  • Halutessasi siisti ja kestovärjää kulmat.
  • Halutessasi taivuta ja/tai kestovärjää ripset.
  • Ota kasvolymfaa 1-2 kertaa viikon sisällä.
  • Osta kotiin kylmähaude.
  • Hoida silmänympärysihoa ja kasvojasi huolellisesti. Tähän saat neuvoja kosmetologiltasi.
  • Muista juoda vettä!

Kun olet varannut konsultaatioajan plastiikkakirurgilta, varaa Pinjamin ostosvartti yksilöllistä hoitosuunnittelua varten Pirjolta tai Susalta.

Lue tarkemmin lymfahieronnasta Pinjamin aiemmasta blogista.

Kenelle esteettinen kirurgia sopii?

Esteettisessä kirurgiassa korjataan jotakin fyysistä ongelmaa kehossa. Esteettinen kirurgia sopii varmasti kenelle tahansa psyykeltään tasapainoiselle ihmiselle, joka kokee ongelmaa ulkonäkönsä suhteen. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että omaa kehoa tulee muokata ainoastaan itsensä vuoksi, ei muiden.

Sosiaalinen paine voi joillekin aiheuttaa itsetunto-ongelmia ulkonäön suhteen. Esteettisen kirurgian ja pistoshoitojen myötä oma kehonkuva muuttuu ja voi parhaimmillaan vaikuttaa positiivisesti elämänlaatuun, mutta aina korjaaminen ei automaattisesti vahvista ihmisen minäkuvaa.

Jos koet ongelmaa ulkonäkösi tai kehosi hyvinvoinnin suhteen ja harkitset esteettistä kirurgiaa tai pistoshoitoja, juttele aina ensin lääkärisi kanssa.

Liity Facebookissa Beauty by Pinjami -ryhmään ja pääset tutustumaan Susan yläluomileikkaukseen.